Bernie Madoff (1938 – 2021), născut în New York, a fost creierul celei mai mari fraude financiare din istoria Statelor Unite ale Americii și una dintre cele mai mari din istorie, operațiune care i-a umplut conturile bancare cu aproape 65 de miliarde de dolari, bani proveniți în urma escrocării unui număr 40 de mii de investitori, pe parcursul a 17 ani.
Madoff a murit din cauze naturale pe 14 aprilie 2021, la vârsta de 82 de ani, în penitenciarul Butner din Carolina de Nord, acolo unde fusese închis pentru fraudele săvârșite, sentința lui numărând nu mai puțin de 150 de ani.
Bernie Madoff a fost cel care a coordonat o schemă numită Ponzi, înșelătorie investițională frauduloasă care promitea multiplicarea banilor cu un risc redus pentru investitori, generând venituri profitabile investitorilor deja existenți prin atragerea unor noi clienți investitori.
Schema Ponzi înseamnă fondurile venite de la noii clienți care se duc către plățile celor vechi, astfel că în momentul în care nu mai există investitori noi incabili să plătească susținerea financiară a celor vechi, sistemul intră în incapacitate de plată, investitorii noi nemaiputând fi plătiți la rândul lor.
Un exemplu de schemă Ponzi a fost considerat și jocul Caritas ce a funcționat în România între 1992 și 1994. Deși au beneficiat de pe urma lui milioane de români, la data la care a dat faliment, făcuse datorii de 450 de milioane de dolari.
Bernie Madoff și-a început afacerea frauduloasă în anii ’70 și până la data arestării sale, în 11 decembrie 2018, a reușit să înșele aproape 38.000 de oameni din 136 de țări, printre victimele sale numărându-se inclusiv persoane publice precum regizorul Steven Spielberg (care a investit aproape 70% din veniturile sale în afacerea Madoff), actorii Kevin Bacon și Kyra Sedgwick, proprietarii New York Mets Fred Wilpon și Saul Katz și moștenitoarea L’Oreal Liliane Bettencourt.
„Aproape toate veniturile noastre s-au dus către Madoff. Cu siguranță, experiența asta a venit cu niște lecții serioase de viață. Dacă există ceva ce este prea bun pentru a fi adevărat, atunci…trebuie să înțelegem că într-adevărat este prea bun pentru a fi adevărat. Iar când te lovești de așa ceva în viață, trebuie să mergi mai departe. Dar tot ce contează este că ne sunt copiii sănătoși, noi suntem sănătoși, așa că haide să privim ce avem bun încă în viața noastră. În plus, eu și soția mea încă suntem capabili să muncim. Evident că a fost un șoc pentru noi și știu că mulți alți oameni care și-au pus banii în compania lui Madoff au avut probleme mult mai grave decât noi. Au fost pensionari, oameni care au vărsat acolo toate investițiile lor și care au fost complet ruinați din punct de vedere financiar și cred că oamenii nu vor fi prea încântați să mă audă pe mine plângându-mă din cauza banilor…”, declara actorul Kevin Bacon în octombrie 2022 pentru Fox Business.
În 2008, odată cu instalarea crizei financiare, în momentul în care clienții și-au cerut banii înapoi, bani care însumau 7 miliarde de dolari, Bernie Madoff s-a aflat în incapacitatea de a le returna toți banii oamenilor, astfel că firma lui a falimentat, iar pe 11 decembrie 2008, Madoff a fost arestat și acuzat de fraudă.
Pe 12 martie 2009, Madoff a pledat vinovat pentru 11 infracțiuni federale, inclusiv furt, mărturie mincinoasă, fraudă cu acțiuni și valori mobiliare, fraudă electronică, fraudă prin corespondență, spălare de bani, declarații false și depunerea dosarelor false la Securities and Exchange Commission. La proces, Madoff a recunoscut că a escrocat mii de clienți potenți din punct de vedere financiar, dar și mici investitori și persoane fizice, oameni simpli care au avut încredere în schema lui investind în firmă toți banii pe care-i aveau. Victime au fost și organizații de caritate și fonduri de pensii și investiții, prejudiciul său ajungând la aproape 65 de miliarde de dolari.
Judecătorul cazului, Denny Chin, a catalogat infracțiunile lui Madoff ca fiind „extrem de malefice”, acesta nu doar că a ruinat viețile și afacerile a mii de oameni, însă cel puțin patru dintre păgubiți, printre care și fiul său, și-au pus capăt zilelor din cauza înșelătoriei în care au căzut.
„Sunt conștient că am rănit profund mulți, foarte mulți oameni. Când am început schema Ponzi, am crezut că se va termina în scurt timp și că voi putea să mă eliberez pe mine și pe clienții mei din această schemă, dar
pe măsură ce anii au trecut, mi-am dat seama că arestarea mea și această zi vor veni inevitabil”, declara Bernie Madoff pe 12 martie 2009, în timpul pledoariei sale de la proces.
Conform declarațiilor anchetatorilor, Bernie Madoff își depozitase toți banii într-un cont bancar din China, câțiva ani înainte să fie arestat nemaifăcând nicio tranzacție în numele investitorilor săi și plătind câștiguri fictive investorilor vechi din banii celor noi.
Bernie Madoff s-a născut la 29 aprilie 1938 în Queens, New York. Eșecul micului business pe care-l avusese tatăl său – un magazin cu articole sportive – l-ar fi determinat și ambiționat pe tânărul Bernie să pornească propriile afaceri care să-i aducă banii și succesul pe care nu le-a avut părintele său. În 1960, când avea 22 de ani, a înființat compania numită Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, prin intermediul căreia a tranzacționat acțiuni în valoare de 5000 de dolari la acea vreme, bani pe care-i obținuse legal lucrând ca salvamar. Cu timpul, și-a implicat apropiații în afacere, convingându-i să investească cu el.
Surse:
https://abcnews.go.com/GMA/story?id=6463587&page=1
https://www.reuters.com/business/bernard-madoff-quotes-2021-04-14/
Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume
Cei mai bogați oameni din lume s-au îmbogățit și mai mult în ultimii doi ani
Cercetătorii se tem că miliardarii bătrâni vor deveni nemuritori și se vor îmbogăți încontinuu
Joan Collins: „Singurătatea este problema universală a oamenilor bogați”